Mermer Ocakları İçin İş Güvenliği Talimatları

08.12.2016
Mermer Ocakları İçin İş Güvenliği Talimatları

 

 

 

MERMER OCAK İŞLETMELERİ EMNİYET TALİMATNAMESİ

 

 

AŞAĞIDA YAZILI BULUNAN TALİMATLARA UYULMASI VE BUNUN SÜREKLİ TAKİP EDİLMESİ TÜM ÇALIŞANLARIN ASLİ GÖREVİDİR.
 
UYMAYAN ARKADAŞLARINIZI UYARMAK, TEHLİKELERİN FARKINDA OLARAK ÇALIŞMAK ZORUNDASINIZ.LÜTFEN TEHLİKELİ OLAN İŞLERDEN KAÇININ VE İŞİNİZLE ŞAKA YAPMAYIN !
 
 
1)ÖNCE CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLA SONRA İŞYERİNE GİRİŞ YAP
2)ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİNİ SAĞLA SONRA İŞE BAŞLA
3)KORUYUCU MALZEMELERİN OLMADAN SAKIN ÇALIŞMA
4)BARET GİYMEK MECBURİDİR.
5)İŞİN OLMAYAN BÖLGEYE GİRME, SORUMLULUK ALANINDA ÇALIŞ
6)DELİK DELME İŞİNDE ÇALIŞANLAR ELDİVEN, TOZ MASKESİ , BARET KULAK TIKACI MUTLAKA TAKMALIDIR. BORULARI TAKIP ÇIKARTIRKEN ANAHTARIN TAM OTURDUĞUNDAN EMİN OLUNACAK. MAKİNAYI TEK BAŞINA KALDIRMAYA İNDİRMEYE ÇALIŞMA
7)TELKESME MAKİNASINDA ÇALIŞANLAR KORUNAKLARINI MUTLAKA KULLANACAK, ELDİVENSİZ ELMAS TELİ TUTMAYACAK, TELİ TUTMAK İÇİN HERHANGİ BİR EL ALETİ KESİNLİKLE KULLANMAYACAK MAKİNA ÇALIŞIRKEN ARKASINDAN GEÇMEYECEK, RAYLARI AYARLAMAYA ÇALIŞMAYACAK, TEL SUYUNU AYARLAMAK İÇİN TAŞIN ÜSTÜNE ÇIKACAKSA MAKİNAYI DURDURACAK, KAYDIRMAZ ÇİZMESİZ KESİNLİKLE ÇALIŞMAYACAK.
8)YIKIM İŞİNDE ÇALIŞANLAR BOMLARI HALAT İLE SABİT BİR NOKTAYA SIKICA BAĞLAYIN, EMNİYET KEMERİNİ TAK,  ELDİVEN TAKIN, TEK BAŞINA KİMSE BOMU TUTMASIN, YIKIM ARASINA GİRMEYİN, YIKILACAK KÜTLENİN ÜSTÜNE ÇIKMAYIN, YIKIMDAN ÖNCEKİ ASKIDAKİ PARÇALARI EKSKAVATÖR İLE DÜŞÜRTÜN, YIKIM BİTTİKTEN SONRA DAHİ BÖLGEYE GİRMEDEN ASKIDA HERHANGİ BİR PARÇA OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDİN, ÖNCE SORUMLU USTABAŞININ BÖLGEYİ KONTROL ETTİĞİNDEN EMİN OLUN, YIKILMIŞ KÜTLENİN EBATLANMASI İÇİN TEL GEÇİRME İŞLEMİNDE KÜTLE ALTINA SAKIN GİRMEYİN.
9)EBATLAMA-SAYALAMA İŞİNDE ÇALIŞANLAR KORUNAKLARI MUTLAKA TAKIN, SAYALAMA MAKİNASINDA TEL KOPMA İHTİMALİ DAHA ÇOKTUR UNUTMAYIN, DAHA ŞİDDETLİ TEL KOPAR VE SEKME YAPAR O YÜZDEN MAKİNANIN ARKASINI OCAK İÇİNE DOĞRU ÇEVİRMEYİN, TAŞTAN TEL SEKME YAPAR UNUTMA, ELDİVENSİZ TEL EKİ SIKMA, EKLEME YAPMA, MAKİNA EMNİYET KOLUNU BOŞA ÇIKARMA, DÖNEN KASNAĞI HERHANGİ BİR EL ALETİ İLE DURDURMAYA ÇALIŞMA, TELİ ÇALIŞIRKEN TUTMAYA ÇALIŞMA, MAKİNAYI TEK BAŞINA TAŞIMAYA ÇALIŞMA, İŞİN BİTTİKTEN SONRA MAKİNANI YIKA, ELEKTRİK PANOSUNU SUDAN KORU, ARIZASINA MUDAHALE ETME, SORUMLUYA BİLDİR.
10)YÜKLEYİCİ VE KESKAVATÖRÜN ÇALIŞMA ALANINA GİRME, KIRICI ÇALIŞIRKEN BAKMA, EN AZ 30 METRE MESAFEDE DUR, OPERATÖRÜN MAKİNA SESİNDEN DOLAYI SENİ DUYMADIĞINI UNUTMA, İŞİ SDECE USTABAŞI VE / VEYA ŞANTİYE ŞEFİ TARİF EDER UNUTMA.
11)ÇİZMESİZ ÇALIŞMAYIN VE ÇİZMENİN TABANININ KAYDIRMAZ OLDUĞUNDAN EMİN OLUN.
12)VAZİFEN VE YETKİN DIŞINDA İŞ YAPMA, YAPTIRMAYA ÇALIŞMA.
13)HER ARIZA VE AKSAKLIĞI YETKİLİSİNE BİLDİR.
14)ELEKTRİK KABLOLARINA BASMA, ÇIPLAK ELLE DOKUNMA, SUDAN KORU, YARALI KABLOLARI TAMİR ETMESİ YADA DEĞİŞTİRMESİ İÇİN YETKLİYE BİLGİ VER. TEL KESME RAYLARININ ÜZERİNDE OLMADIĞINDAN EMİN OL.
15)YÜKSEK KADEME KENARLARINDA DOLAŞMA, ATLAMA ZIPLAMA HAREKETLERİ YAPMAİ GEREKSİZ YERE BLOK ÜZERİNE TIRMANMA MERDİVEN KULLAN, BLOK ÜZERİNİN ISLAK VE KAYGAN OLDUĞUNU BİL , İŞİNDE CİDDİ OL…….
16)İŞYERİNİ, YATKHANENİ, YEMEKHANENİ TEMİZ TUT, ODANDA YATAKTA SİGARA İÇME, BEDENSEL TEMİZLİĞİNİ YAPMADAN YATMA, ARKADAŞLARININ DA RAHATSIZ OLABİLECEĞİNİ UNUTMA.
17)SANA TESLİM EDİLEN HER TÜRLÜ ALET VE EKİPMANI TEMİZ VE İLGİLİ İŞİNDE KULLAN, FARKLI ALETLERİ FARKLI İŞTE KULLANMA, KADEMELER ARASI MALZEME FIRLATMA, AŞAĞIYA ATMA, CEBİNDE TAŞIMA, TAKIM SANDIĞINDA TUT, O TİP ALETLERİN HERHANGİ BİR YERE TAKILMASI İLE SENİ TEHLİKEYE ATACAĞINI NUTMA.
18)YAĞIŞLI HAVALARDA DİKKAT DAĞILIR, KORUYUCU ELBİSE GİY. KADEME KENARLARINA GİTME. TÜM MAKİNALARINI ELEKTRİK AKSAMLARINI SUDAN KORU ÜSTÜNÜ ÖRT.
19)İZİN ALMADAN ÇALIŞMA ALANINDAN AYRILMA, ŞANTİYEDEN İZİN KAĞIDI ALMADAN GİTME. HASTA İSEN İŞE ÇIKMA, AMA OCAK SAHASINDA DA GEZME BAHANESİYLE DOLAŞMA.
20)İŞ DİSİPLİN VE CİDDİYETİNE UYMAK ÖNCE SENİ, İŞYERİNİ, İŞİNİ VE ARKADAŞLARINI DA KORUR UNUTMA.
 
 

EL MATKABI KULLANIM TALİMATNAMESİ

………………………………………………………………….. ‘ne ait ocak işletmelerinde uyulması gereken EL MATKABI KULLANIM TALİMATNAMESİ kuralları aşağıda verilmiştir.
 
1)İş güvenliği kurallarına ve talimatlarına uygun çalışma yapılmalıdır.
2)Kesinlikle eldivensiz çalışma yapılmamalıdır.
3)Kesinlikle gözlüksüz çalışma yapılmamalıdır.
4)Çalışmaya başlamadan önce matkabın elektrik bağlantıları kontrol edilmelidir.
5)Matkap ucunun sabit olup olmadığı kontrol edilmelidir.
6)Delim işlemi yapılcak malzeme kesinlikle sabitlenmelidir.
7)Matkap ile delinecek malzemeye aşırı bir yüklenme yapılmamalıdır.
8)Matkap çalışırken hareketli bölgeler kesinlikle dokunulmamalıdır.
9)Matkap ile delim işlemi tamamlandıktan sonra çalışma alanı temizlenmeli ve malzemeler düzenli bir şekilde toparlanmalıdır.
10)Herhangi bir arıza durumunda vakit geçirilmeden yetkliye haber verilmelidir.
 
 
 
Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara .......................................................................Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksi uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacaktır.
 

KAYNAK MAKİNESİ KULLANIM TALİMATNAMESİ

 
.......................................................................‘ne ait ocak işletmelerinde uyulması gereken KAYNAK MAKİNESİ KULLANIM TALİMATNAMESİ kuralları aşağıda verilmiştir.
 
1)İş güvenliği kurallarına ve talimatlarına uygun çalışılmalıdır.
2)Kesinlikle eldivensiz çalışma yapılmamalıdır.
3)Kesinlikle gözlüksüz çalışma yapılmamalıdır.
4)Çalışmaya başlamadan önce kaynak makinesinin elektrik bağlantıları mutlaka kontrol edilmelidir.
5)Makine çalışmaya başladıktan sonra soğutma fanının çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
6)Makine çalışmaya başladıktan sonra soğutma fanının çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
7)Kaynağı yapılacak malzemeye uygun elektrot seçilmeli ve makinenin amperi bu doğrultuda ayarlanmalıdır.
8)Kaynak pensesinin sağlam olup olmadığı kontrol edilmelidir.
9)Kaynak işlemi bitince çalışma ortamı temizlenmeli ve malzemeler düzenli bir şekilde toparlanmalıdır.
10)Herhangi bir arıza durumunda vakit geçirilmeden yetkili haberdar edilmelidir.
 
 
 
 
Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara .......................................................................Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.
 
 
 
 

SAYALAMA ( EBATLAMA ) MAKİNESİ KULLANIM TALİMATNAMESİ

 

 

 

……………………………………………………………………….ne ait mermer ocak işletmelerinde uyulması gereken SAYALAMA ( EBATLAMA ) MAKİNESİ KULLANIM PROSEDÜRÜ kuralları aşağıda verilmiştir.
1)Blok ebatlaması için ocak içinde uygun bir yere tezgah (Kesim yapacak elmas boncuklu telin geçirileceği şekilde blokların altının beslenmesi) yapılır ve sayalama makinesi bu ebatlanacak taşlara göre ayarlanır.
2)Taşların gönyesi alındıktan sonra (gönye aleti yada metre ile ölçerek taşın kesim kenarının 90 dereceye ayarlanması) sonra çalıştırılmak için makine start düğmesine basılır.Sayalama makinesi çalıştırılırken benzer bir demirle kesinlikle elmas tel’e müdahale edilmemeli ve elektrik kablolarına kesinlikle basılmamalıdır.
3)Önce can güvenliğinizi sağlayaınız, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına riayet ediniz ve kesinlikle ihmalkar davranmayınız.
4)Sayalama makinesi çalışırken arkasına mutlaka korkuluk koyunuz, korkuluksuz çalıştırmayınız ve korkulukların sağlam ve güvenilir olduğundan emin olunuz.Göreviniz haricinde iş yapmayınız.
5)Çalışan sayalama makinesinin mümkün olduğunca arkasından geçmeyiniz.Eğer arkasından geçmek zorundaysanız korkuluk olduğundan emin olunuz. Ve en az emniyet mesafesi ( 30 metre ) uzağından geçiniz.Mümkünse makinenin arkasını sabit bir yüzeye veya hiç kimsenin geçmeyeceği bir tarafa çeviriniz.
6)Ebatlama için kullanılacak tellerin soketlerinin aynı boyda, halatının sağlam veya yeni değiştirilmiş, eklerinin sağlam ve yeni olduğundan emin olunuz.Sayalama işlemine başlamadan önce bu tellerin kullanılacağını amirinize bildiriniz.
7)Sayalama işlemi sırasında sayalama yapılacak teli hiçbir şekilde ters döndürmeyiniz, elinizle teli tutarak makineye yardımcı olmayınız, dönen tele hiçbir cisimle dokunmayınız.
8)Sayalama işlemini bitiren makineyi temizleyiniz, sayalama yapılan bölgeden uzaklaştırınız ve telleri yıkayıp temizledikten sonra düzenli bir şekilde kaldırınız.
9)Sayalama yapılacak bloklardan çıkacak kapakların devrilme tehlikelerine karşı hiçbir şekilde sayalanan bloğun yakınında bulunmayınız ve sayalamaya başlamadan önce düşecek olan kapakların etrafını moloz yardımı ile besleyiniz.Sayalama işlemi tamamlanmadan sayalanan bloğa kesinlikle müdahale etmeyiniz.
10)Sayalama makinesini çalıştırmadan önce mekanik ve elektriksel aksamının sağlam olduğundan emin olunuz, arıza durumunda derhal yetkilisine haber veriniz ve hiçbir şekilde kendiniz müdahale etmeyiniz.
11)Makine çalıştırılırken kesinlikle telden uzak durunuz, dönen telin üzerinden geçmeyiniz, tele su verme işlemini tel dönmeye başlamadan yapınız ve tel dönerken kesinlikle hortum değiştirmeyiniz.
12)Sayalama bloğun hiçbir şekilde üzerine çıkmayınız.Bloğun üzerine çıkmanız gerektiği hallerde makineyi durdurup, çizmenizin bloğun kaygan olmadığından emin olunuz, emniyet kemersiz ve diğer iş emniyet malzemeleri olmadan bloğun üzerine kesinlikle çıkmayınız.
13)Tel taşıma ek alma işlemini eldivensiz yapmayınız, dönen tel durmadan kesinlikle tele yaklaşmayınız.Islak, buzlu, yüksek (yerden max. 2,5 metre ) kaygan, sağlam olmayan vb. blokların üzerine çıkmayınız.
14)İş makinelerini sayalama yapılan bölgeden uzak tutunuz ve her kademenin sayalama işlemini kademenin belirli bir yerinde yapınız.Kademe içersinde hiçbir şekilde dağınık olarak sayalama yapmayınız.
15)Tel dizme yani halat değiştirme işlemini haftalık düzenli olarak yapınız ve kesinlikle sağlamlığından emin olmadığınız telleri kesime almayınız.
16)Size verilen işyeri eğitimlerine düzenli olarak katılınız.
17)Sizin için değerli olan hayatınızın bizim için de değerli olduğunu unutmayınız.
 
 
 
 
Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara .......................................................................Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.
 
 
 

TEL KESME TALİMATNAMESİ

 

 

.......................................................................‘ne ait mermer ocak işletmelerinde uyulması gereken TEL KESME MAKİNESİ VE ELMAS TEL KULLANIM TALİMATNAMESİ kuralları aşağıda verilmiştir
 
 
1)Önce can güveliğinizi sağlayınız, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına riayet ediniz ve kesinlikle ihmalkar davranmayınız.
2)Tel kesme makinesinin rayı önce kesilecek istikamete düzgün bir şekilde yerleştirlir ve esnemesi için altına besleme yapılır.Makine rayın üstüne yerleştirlir ve esnememesi için altına besleme yapılır.Makine rayın üstüne konulur ve enerji girişi takılır.Resetleme tuşuna basılarak makine çalışmaya hazır hale getirilir.
3)Dizili elmas tel kasnağa takılır ve emniyet olarak istikameitne koruma mafsalı konulur.Tüm emniyet tedbirleri alınarak makineye start verilir.
4)Tel kesmeler çalışırken arkasına mutlaka korkuluk koyunuz, korkuluksuz çalışmayınız ve korkulukların sağlam ve güvenilir olduğundan emin olunuz .
5)Çalışan makinenin mümkün olduğunca arkasından geçmeyiniz.Eğer arkasından geçmek zorundaysanız korkuluk olduğundan emin olunuz ve en az emniyet mesafesi (30 metre) uzağından geçiniz.
6)Kesime başlayacak tellerin soketlerinin aynı boyda, halatının sağlam ve yeni değiştirilmiş, eklerinin sağlam ve yeni olduğundan emin olunuz.
7)Makine kurma işlemini mutlaka yükleyici yardımı ile yapınız ve yükleyici ile makine taşınırken yükleyici ve makinenin yanına yaklaşmayınız ve taşıma halatlarının sağlamlığından emin olunuz.
8)Kesim yapılacak teli hiçbir şekilde ters döndürmeyiniz, elinizle teli tutarak makineye yardımcı olmayınız,dönen tele hiçbir cisimle dokunmayınız ve klavuz kasnaklarının sağlam ve düzgünlüğünden emin olunuz.
9)Kesimi biten makineyi temzileyiniz, yükleyicisiz taşımaya kalkmayınız ve telleri yıkayıp temizledikten sonra düzenli bir şekilde kaldırınız.
10)Makineyi çalıştırmadan önce mekanik ve elektrik aksamının sağlam olduğundan emin olunuz ve arıza durumunda derhal yetkilisine haber veriniz ve hiçbir şekilde kendiniz müdahale etmeyiniz.
11)Makine çalıştırılırken kesinlikle telden uzak durunuz, dönen telin üzerinden geçmeyiniz ve tele su verme işlemini tel dönerken yapmayınız.
12)Tel taşıma ve ek değiştirme işlemini eldivensiz yapmayınız ve dönen tel durmadan tele kesinlikle yaklaşmayınız.
13)Her kesimin başlangıç ve bitiminde soket çaplarını ölçünüz ve tel kesme işlemi yapılacak bölgenin temizlenmiş olduğundan emin olunuz.
14)Tel dizme yani halat değiştirme işlemini haftalık düzenli olarak yapınız ve kesinlikle sağlamlığından emin olmadığınız telleri kesinlikle kesime almayınız.
 
 
15)Her kesimde aynı tel kullanınız be bir kesimde kullandığınız telin aynı  takımın teli olduğundan emin olunuz.Eğer aynı takımın teli yetersiz ve aynı soket çapına sahip teliniz yoksa daha küçük çaplı soketin bulunduğu sağlam tel kullanınız ve ilk ek alma işleminde kullanmış olduğunuz düşük çaplı soketlerin bulunduğu teli alınız.
16)Size verilen işyeri eğitimlerine düzenli olarak katılınız.
17)Sizin için değerli olan hayatınız bizim içinde değerli olduğunu unutmayınız.
 
 
 
 
Yukarıda ayrıntısı verilen kurallara .......................................................................Mermer Ocak İşletmelerinde eksiksiz uyulması gerekmektedir.Uymayanlar hakkında cezai müeyyede uygulanacaktır.
 
 

TİTANO HAVA YASTIĞI KULLANIM TALİMATNAMESİ

 

1)Önce can güvenliğinizi sağlayınız, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına riayet ediniz ve kesinlikle ihmalkar davranmayınız.
2)Yıkım işlemine başlamadan önce tüm işyeri emniyet malzemelerinizi tamamlayınız.
3)Yıkım işlemi başlamadan önce yıkım işleminin yapılacağı bölgeden yıkımcılar hariç herkesi uzaklaştırınız ve tüm emniyet kuralları uygulanmadan yıkım işlemine başlamayınız.
4)Yıkımı yapılacak kütlenin yıkılacağı yeri moloz ve hafriyat ile yıkım başlamadan önce besleyiniz.
5)Bom yardımı ile yıkım yapılacaksa bomları halat yardımı ile delinmiş olan ana kayaya sabitleyiniz.
6)Çalışmakta olan bomların kesinlikle üzerine eğilmeyiniz ve bomları kullanmaya başlamadan önce yağ kaçağı olmadığından, elektrik ve mekanik aksamının sağlamlığından emin olunuz ve olası arızaları anında yetkilisine bildiriniz. Eğer hava yastığı ile yıkım yapıyorsanız aynı şekilde hava yastığının da sağlamlığından emin olunuz.
7)Hava yastığı ile yıkımlarda ; kumanda panosuna hava hattı çekilerek gerekli bağlantılar yapıldıktan sonra hava yastığına start verilir. Hava yastıkları 30 ile 35 cm arasında şişirilir ve gerekli besleme yapılır. Bunun sebebi bomları kayanın arasına yerleştirmek içindir. Bomlar yerleştirildikten sonra hava yastıkları indirilerek alınır.
8)Bu aşamadan sonra titano devreye girer. Titano ile yıkım aşama aşama ilerler. Kesim yapıldıktan sonra bomlar yukarıya çekilir. Titano düzgün bir şekilde toplanarak muhafaza edilir.
9)Öteleme esnasında ana kayadan ayrılan kütle ile ana kaya arasına kesinlikle eş – ayak uzatmayınız ve her ne sebeple olursa olsun açılan araya girmeyiniz.
10)Ötelenmekte olan ( yıkılacak olan ) kütlenin kesinlikle üzerine çıkmayınız.
11)Yıkım esnasında meydana gelecek kütle kaymaları ve olası taş düşmelerine karşı tehlike bölgesinden olabildiğince uzak durunuz. ( En az emniyet mesafesi kadar )
12)Eğer hava yastığı ile yıkım yapıyorsanız hava yastığının sağlamlığından emin olunuz ve çalışan yastıkların üzerine kesinlikle eğilmeyiniz. Olası bir balon patlamasının tehlikeli olduğunu unutmayınız.
13)Yıkım yapıldıktan sonra öncelikle iş makineleri ile düşme ve kayma tehlikesi olan kütleleri düşürünüz ve daha sonra diğer çalışmalara geçiniz.
14)Sayalama işlemine geçmeden önce baret, kaydırmaz çizme, emniyet kemeri ve eldiven kullanmadan kütle üzerine çıkmayınız.
15)Yıkım işlemi bittikten sonra yıkımda tüm aqlet ve makineleri düzenli bir şekilde kaldırınız.
16)Verilen işyeri eğitimlerine düzenli olarak katılınız.
17)Sizin için değerli olan hayatınız bizim içinde değerli olduğunu unutmayın.

                                                                                                         Barış DELER

                                                                                                       Maden Yük.Müh.

Tümü